Zalety mleka ryżowego
Mleko roślinne to coraz bardziej popularny produkt nie tylko wśród wegetarian czy ludzi będących na diecie wegańskiej, ale także wśród pozostałych, na przykład osób, które nie tolerują laktozy. Jednym z najsmaczniejszych napojów roślinnych jest mleko ryżowe. Oprócz wyjątkowego smaku posiada ono także wiele innych zalet.
Właściwości odżywcze
Mleko ryżowe jest produktem w pełni przyswajalnym przez nasz organizm. Jest więc ono bezpieczne zarówno dla osób z problemami trawiennymi, jak i na przykład małych dzieci. Posiada niską zawartość tłuszczu, dzięki czemu chętnie wybierają je osoby na diecie oraz sportowcy. W przeciwieństwie do mleka krowiego nie zawiera cholesterolu ani laktozy. Dodatkowo mleko ryżowe kupowane w sklepach często jest wzbogacone o ważne witaminy i mikroelementy, takie jak witamina A, B12, D, żelazo oraz wapń. Naturalnie mleko ryżowe zawiera także magnez, mangan, flawonoidy oraz witaminę E.
Korzyści dla zdrowia
Mleko ryżowe z powodzeniem może zastąpić mleko krowie ponieważ ich konsystencja jest podobna, a smak równie delikatny. Oprócz oczywistych korzyści dietetycznych, mleko ryżowe zaleca się także jako środek na pobudzenie układu odpornościowego, a także pomagający zapobiegać problemom sercowo-naczyniowym i udarom mózgu.
Comments are currently closed.