Stewia – właściwości zdrowotne. Co warto wiedzieć na temat stewii?

Stewia to roślina, której naturalne egzemplarze rosną przede wszystkim na terenie Ameryki Południowej. Mimo to jest ona – również na terenie Polski – powszechnie stosowana jako naturalny słodzik.
Stewia jest znana przede wszystkim z uwagi na swój intensywny smak, a jednocześnie stosunkowo niedużą kaloryczność. Co to oznacza? Odpowiedź na pytanie jest bardzo prosta: z uwagi niski poziom kalorii stewia stanowi świetne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy chcą uniknąć szkodliwych konsekwencji wynikających nadmiernego spożycia cukru. Do zagrożeń z tym związanych zalicza się na przykład otyłość, ale także ryzyko pogłębienia się stanu cukrzycowego.
Stewia – cenne właściwości
Naturalnie żyjąca stewia to gatunek, który zawiera związki chemiczne zwane glikozydami. To właśnie one są odpowiedzialne za jej charakterystyczny, intensywny słodki smak. Różnica w porównaniu z tradycyjnie spożywanym na co dzień białym cukrem jest ogromna. Szacuje się, że glikozydy są nawet około dwustu 200 razy słodsze niż biały cukier. Jeśli dodamy do tego fakt, że jedynie w ograniczonym stopniu wpływają one na zawartość glukozy we krwi, nie powinno nikogo dziwić, że coraz traktuje się stewię jako naturalną alternatywę dla cukru (także w przypadku diabetyków).
Warto jednak mieć na uwadze, że stewia jako roślina ma również wiele innych cennych właściwości zdrowotnych. Zalicza się do nich na przykład, że regularne spożywanie stewii może wywierać pozytywny wpływ na regulację poziomu cukru w organizmie, stabilizuje ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, a także poprawia trawienie, a także wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi.
Stewia może być z powodzeniem dodawana do napojów czy wypieków. Nie powinno to zepsuć ich smaku (oczywiście, warto zapoznać się ze szczegółowymi zaleceniami kulinarnymi dla danego produktu), ale wręcz przeciwnie – pomaga wzmocnić ich smak. Jest to korzyść, której nie sposób przecenić. Taki stan rzeczy sprawia, że warto włączyć stewię do swojej codziennej diety.
Comments are currently closed.