Jakie ma IG mąka gryczana?

Coraz więcej osób poszukuje alternatywy dla tradycyjnej mąki pszennej. Jedną z opcji jest jej odpowiedniczka wytwarzana z ziaren gryki. Podpowiadamy, jakie są jej właściwości oraz zastosowanie.
Mąka gryczana – właściwości
Istnieje szereg powodów, dla których coraz więcej osób decyduje się na na zakup bezglutenowego produktu, jakim jest mąka gryczana. IG (indeks glikemiczny) wynosi zaledwie 40. Taka mąka stanowi doskonałe źródło białka oraz błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego trawienia. Ponadto, regularnie spożywana ma pozytywny wpływ na układ krążenia. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i dzięki wysokiej zawartości fosforu i witamin z grupy B obniża ciśnienie tętnicze. Na tym nie koniec pozytywnych właściwości. Mąka gryczana zapewnia lepszą ochronę przed wolnymi rodnikami, co redukuje ryzyko powstawania komórek rakowych. Jest polecana cukrzykom, ponieważ regularnie spożywana zmniejsza odporność na insulinę. Poza tym, opisywany rodzaj mąki przyśpiesza metabolizm tłuszczu.
Zastosowanie mąki gryczanej
Ze względu na liczne prozdrowotne właściwości mąki gryczanej, jest to produkt znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni, jak i w przemyśle spożywczym. Służy do wypieków chleb, ciast, a także wyrobu niskokalorycznych makaronów. Dzięki jej stosowaniu zakup bezglutenowego pieczywa nie stanowi już żadnego problemu. W polskiej tradycyjnej kuchni można z niej przygotować:
- ciasta,
- naleśniki,
- omlety,
- kluski,
- pierogi.
W przypadku osób spożywających gluten korzystając z mąki gryczanej, warto do niej dodawać niewielkie ilości jej pszennej odpowiedniczki. Takie rozwiązanie sprawia, że przygotowywane potrawy są delikatniejsze w smaku, a charakterystyczna dla gryki goryczka staje się mniej wyczuwalna.
Comments are currently closed.