Jak samodzielnie przygotować pyszne lody wodne?
Upały występujące w okresie letnim znacznie utrudniają normalne funkcjonowanie. Aby zapewnić sobie wówczas przynajmniej chwilowe orzeźwienie, warto z pewnością przyrządzić w domowej kuchni lody wodne. Charakteryzują się one przede wszystkim owocowym smakiem i niską kalorycznością (na poziomie około 90-100 kcal).
Zdrowie na patyku
Lody wodne w przeciwieństwie do kremowych i jajecznych odpowiedników można zajadać w zasadzie bez żadnych ograniczeń, gdyż nie zawierają tłuszczu, laktozy, syntetycznych substancji barwiących, konserwantów czy polepszaczy smaku. Stanowią zatem idealną przekąskę zarówno dla osób będących na diecie, jak i dla alergików oraz wegan. Ich kolejną niewątpliwą zaletą jest bardzo niski koszt wykonania – zwłaszcza w sytuacji, gdy dysponujemy owocami z przydomowego ogrodu. Na uwagę zasługuje również fakt, że lody wodne nie wpływają negatywnie na pracę układu sercowo-naczyniowego i stwarzają szansę na tworzenie kreatywnych mieszanek smakowych.
Wystarczy poświęcić trochę wolnego czasu
Aby zrobić pyszne lody wodne, należy najpierw dokładnie opłukać wybrane owoce – np. truskawki, poziomki, porzeczki, maliny, jabłka, cytryny, kiwi lub pomarańcze. Następnie trzeba je pokroić na drobne kawałki, zmiksować blenderem i dodać pół szklanki przefiltrowanej wody z kranu (ewentualnie źródlanej). Oto pozostałe istotne etapy:
- połączenie składników oraz uzupełnienie uzyskanego musu dwiema łyżeczkami miodu i listkami świeżych ziół (szałwią, bazylią, miętą)
- przełożenie całości do podłużnych foremek z silikonu
- wetknięcie drewnianych patyczków
- przeniesienie foremek do zamrażarki i odczekanie co najmniej dwóch godzin
Zamiast dedykowanych pojemniczków ze sklepu można z powodzeniem wykorzystać zwykłe kubeczki plastikowe jednorazowego użytku, choć lody wodne podane w takiej formie wyglądają nieco mniej estetycznie.
Comments are currently closed.