Warzywa krzyżowe i ich niezwykła moc
Pragniemy wykonać krok przed nowotworem i ustrzec się przed nim? Najnowsze badania wykazują, że to właśnie warzywa krzyżowe okazują się najskuteczniejsze w walce przeciwko mutacjom w naszym ciele.
Fantastyczny związek
Brokuł, jak i jego kiełki zawierają związek o fenomenalnych właściwościach – sulforafan. Wykazuje on silne działanie antynowotworowe. Usuwa z naszego ciała toksyny, które zalegają w naszym układzie pokarmowym. Jest również silnym przeciwutleniaczem. Właściwości te spowodowały, że substancja zaczęła być wykorzystana przy leczeniu nowotworów. Okazało się, że spożywanie dużej ilości brokułów i kiełków na surowo pomogło w walce z tą chorobą. Związek ten jest pozyskiwany głównie z kiełków, ze względu na stokrotnie większą ilość tej substancji. Przy gotowaniu brokułów w wyższej temperaturze tracą one swoje właściwości, dlatego poleca się spożywanie ich na surowo bądź po ugotowaniu na parze.
Wzmacnianie stawów z pomocą warzyw
Sulforafan to równie świetny wspomagacz przy walce z zapaleniem stawów. Wzmacnia odporność naszego organizmu przez dokładne oczyszczanie i usuwanie szkodliwych związków chemicznych. Od kilku lat sulforafanu używa coraz szersze grono ludzi, które zgodnie okrzyknęło substancję mianem najpotężniejszego związku roślinnego. Substancja ta pomaga ograniczyć rozwój komórek nowotworowych, a nawet całkowicie je zatrzymać. Równie dobrze sprawdzi się w leczeniu zwykłych infekcji – powoduje bowiem apoptozę uszkodzonych komórek, przyśpieszając nasz powrót do zdrowia. Ostatnie badania wykazały również pozytywny wpływ związku na diabetyków. Okazało się, że spożywanie przez nich sulforafanu obniżyło poziom cukru we krwi o 10%. Jak więc widać, w spożywaniu tych niepozornych i przez wielu nie lubianych warzyw kryje się sekret na wiele dolegliwości naszego organizmu.
Comments are currently closed.