Parzenie zielonej herbaty
W Internecie znajdziemy bez większych problemów liczne poradniki dotyczące sposobów parzenia określonych rodzajów herbat. Dużo uwagi wymagają zwłaszcza zielone herbaty, gdyż akurat ten gatunek powinien być zalewany wodą o ściśle określonej temperaturze. Jeżeli jednak nastaje moment zaparzenia zielonej herbaty w domu, to w większości przypadków zapominamy o wszystkich zasadach i po prostu zalewamy susz wrzącą wodą. Jak zatem powinien wyglądać poprawny sposób parzenia zielonej herbaty?
Temperatura wody, a zielone herbaty
W przypadku zielonej herbaty największe znacznie ma temperatura wody użytej do zaparzenia naparu – błędem jest używanie tutaj wrzątku. Zieloną herbatę powinniśmy przyrządzać za pomocą wody o temperaturze 60-90 stopni Celsjusza. Tylko w ten sposób będziemy mogli wydobyć z liści herbaty to, co najlepsze dla smaku i aromatu.
Zielona herbata – czas parzenia
Jednocześnie warto mieć na uwadze czas parzenia herbaty – nie powinien on przekroczyć 3 minut, gdyż w przeciwnym razie herbata może stać się po prostu gorzka. Warto mieć jednocześnie na względzie, że zieloną herbatę można parzyć dwu-, a nawet trzykrotnie.
Podsumowując, jeżeli tylko zastosujemy się do podstawowych zasad parzenia zielonej herbaty to powinniśmy otrzymać idealny napar, który nie tylko nas zrelaksuje, ale również pobudzi i orzeźwi. Czy od herbaty można wymagać czegoś więcej?
Comments are currently closed.