Dlaczego warto używać kolendry?
Kolendra jest ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, warto wiedzieć, że ta przyprawa może uchronić nas przed wieloma poważnymi chorobami. Dlaczego warto ją używać?
Przyprawa kolendra charakteryzuje się bardzo specyficznym zapachem oraz ciekawym smakiem, można ją spotkać w formie świeżych ziół lub suszonych przypraw. Doskonale komponuje się z zupami oraz pikantnymi potrawami, można dodać ją do surówek, ziemniaków czy sosów pomidorowych.
Oprócz tego, że bardzo dobrze smakuje bardzo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, dlatego warto jej używać. Kolendra przyprawa (https://planteon.pl/przyprawy-swiata/ziola-w-kuchni/kolendra-lisc) bardzo pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, zaleca się jej stosowanie w przypadku problemów z żołądkiem, wspomaga pracę jelit, przynosi ukojenie w przypadku bóli brzucha. Warto stosować ją również w przypadku uciążliwych wzdęć i gazów. Kolendra zwalcza bakterie oraz drobnoustroje, napary z liści kolendry stosuje się także w przypadku kolek u małych dzieci. Niektórzy traktują ją jak naturalny środek przeciwbólowy, jest bardzo skuteczna na różnego rodzaju bóle brzucha, również dolegliwości w czasie menstruacji. Jak widać zastosowanie kolendry jest szerokie i nie warto traktować jej wyłącznie, jako przyprawy do sosów czy zup.
Kolendrę można spotkać również w formie herbatki, takie napoje będą dobre na apetyt, pomogą oczyścić organizm z toksyn, działają również uspokajająco. Z pewnością warto zdecydować się na częstsze stosowanie przyprawy kolendry, warto włączyć ją do swoje diety, ponieważ ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych.
Comments are currently closed.