Zdrowotne właściwości bliskowschodniej pszenicy

Rośliny, które spożywamy, powinny być jak najbardziej odżywcze. Niestety najbardziej popularne odmiany powszechnie uprawianych roślin, niekoniecznie do nich należą. W toku ich selekcji oraz uprawy wybierano jako cechy najbardziej pozytywne wysokie plony, zawartość glutenu itp. Składniki odżywcze niestety nie szły z tym w parze.
Kasza bulgur
Pszenica durum pochodząca z bliskiego wschodu należy do najbardziej odżywczych odmian pszenicy. Z powodu swych cech oraz umiłowania suchych i ciepłych warunków uprawy, nie była zbyt mocno modyfikowana na przestrzeni lat. Dzięki temu zachowała wiele ze swoich naturalnych właściwości.
Z pszenicy durum wytwarza się kaszę oraz mąkę semolinę. Kasze to głównie kuskus oraz kasza bulgur. Zarówno kuskus, jak i bulgur uchodzą za zdrowe, ale bulgur jest z tych dwóch bardziej odżywcza. Sama w sobie kasza bulgur jest gruboziarnista, ale występuje pod trzema postaciami:
- drobno-ziarnistej,
- średnio-ziarnistej,
- grubo-ziarnistej.
Właściwości kaszy bulgur
Kasza bulgur, a w zasadzie jej właściwości są wypadkową właściwości pszenicy durum. Zawiera ona przede wszystkim duże ilości takich mikroelementów jak:
- żelazo,
- cynk,
- fosfor,
- potas,
- miedź,
- mangan,
- kwas foliowy,
- witaminy z grupy B.
Spożywanie kaszy bulgur powoduje, że wymienione wyżej składniki przenikają do naszego organizmu, odżywiając go. Kasza bulgur jest proponowana jako składnik diety osób, walczących z problemami ze strony układu sercowo-naczyniowego. Dzięki potasowi kasza ma właściwości obniżające ciśnienie.
Comments are currently closed.