Witamina C liposomalna ważna dla organizmu
Witamina C, czyli kwas askorbinowy bierze udział w wielu procesach zachodzących w ludzkim organizmie. Zalicza się go do związków o charakterze egzogennym, czyli takich, których nie produkuje organizm, należy więc dostarczać go mu z zewnątrz w pożywieniu. Jeżeli z jakiegoś powodu występuje niedobór tej substancji, powinno się ją suplementować w postaci gotowych preparatów dostępnych w aptekach. Witamina C wchłania się do organizmu w dwunastnicy oraz jelicie cienkim w 70-80% zawartości.
Witamina C liposomalna
Na rynku farmaceutycznym można znaleźć szereg różnych form kwasu askorbinowego. Jedną z nich jest witamina C liposomalna. Spośród innych preparatów wyróżnia się ona lokowaniem kwasu askorbinowego w nośniku lipidowym, czyli liposomie. Dzięki temu witamina C liposomalna (tutaj) jest znacznie trwalsza, lepiej przyswajalna przez organizm oraz biodostępna. Liposomy to pęcherzyki wypełnione wodą oraz innymi substancjami, otacza je zdwojona warstwa fosfolipidów o budowie zbliżonej do błony komórkowej. Fakt ten sprzyja lepszemu przenikaniu substancji do komórek. Porównując witaminę C liposomalną stwierdza się jej zdecydowanie lepszą zdolność wchłaniania i wyższy stopień stabilności i tym samym większą efektywność w spectrum oddziaływania.
Kiedy sięgamy po witaminę C?
Witamina C jest pierwszym wyborem zawsze wtedy, gdy występują objawy przeziębienia oraz grypy. Jej zadaniem jest wówczas wpływ na układ odpornościowy, który musi poradzić sobie z infekcją. Jednocześnie za sprawą zdolności wiązania wolnych rodników witamina C chroni przed wieloma chorobami, pojawiającymi się w organizmie w sposób niezauważalny, i rozwijającymi się w długim okresie czasu. Jako substancja o działaniu przeciwzapalnym ułatwia gojenie ran, chroni dziąsła oraz zapobiega fotouszkodzeniom keratynocytów. Ponieważ bierze udział w syntezie kolagenu i niektórych neuroprzekaźników wykorzystywana jest szeroko w kosmetyce. Niestety witamina C liposomalna jest substancją nietrwałą i łatwo ulega rozkładowi za sprawą choćby wysokiej temperatury.
Comments are currently closed.