Popularne zioła wspomagające trawienie
Bardzo wiele roślin wykazuje specyficzne właściwości wspomagające trawienie. Łagodzą one przykre dolegliwości związane z niestrawnością, a także przyczyniają się do przyspieszenia metabolizmu. Najczęściej zioła te stosowane są w formie przypraw, jednak można z nich przygotować również bardzo korzystny dla zdrowia napar.
Rozmaryn lekarski
Rozmaryn jest aromatyczną przyprawą, bardzo popularną w potrawach o pochodzeniu śródziemnomorskim. Liście rozmarynu doskonale sprawdzają się jako zioła na trawienie. Roślina ta jest środkiem wiatropędnym i żółciopędnym, a także wykazuje silne działanie przeciwskurczowe. Z rozmarynu przygotować można napar, a także doprawiać nim mięso, ryby, makarony czy sałatki warzywne.
Mniszek lekarski
Mlecz bardzo często kojarzony jest wyłącznie z pospolitym chwastem. Jednak mniszek lekarski jest jednym z najlepszych ziół na trawienie. Roślina ta zawiera bardzo cenne związki, takie jak minerały, aminokwasy, substancje goryczkowe czy flawonoidy. Bardzo wartościowe jest zarówno ziele, jak i korzeń mniszka lekarskiego. Wykazuje on działanie odwadniające, żółciopędne oraz lekko przeczyszczające. Dlatego w przypadku występowania niedrożności jelit i dróż żółciowych, stanów zapalnych czy innych zaburzeń trawienia, napar z mniszka lekarskiego stosowany jest bardzo często.
Comments are currently closed.