Najważniejsze informacje o białej herbacie
Od dawna wiadomo, że różne gatunki herbat mają wiele właściwości pozytywnie wpływających na ludzki organizm. Nie inaczej jest w przypadku białej herbaty, która od kilku lat cieszy się coraz większą popularnością. Jakie właściwości ma ten napój i w jaki sposób należy go parzyć?
Liczne właściwości białej herbaty
Jak wiadomo herbaty zawierają w sobie kofeinę. Biała herbata ma jej w sobie wyjątkowo dużo, ponieważ aż cztery razy więcej niż tradycyjna czarna, dlatego też z powodzeniem można zastąpić nią poranną filiżankę kawy. Dodatkowo w tym rodzaju herbaty zawarte są flawonoidy, dzięki którym możliwe jest zapobieganie wystąpieniu chorób układu krwionośnego, bowiem wspomniane substancje pomagają obniżać ciśnienie krwi. Warto wiedzieć, że ten picie białej herbaty wspomaga walkę z różnymi infekcjami, dlatego też dobrym pomysłem jest picie jej będąc przeziębionym.
Parzenie herbaty
Smak białej herbaty jest w dużym stopniu uzależniony od sposobu jej parzenia. Najlepszym sposobem jest wsypanie dwóch łyżeczek liści herbaty do filiżanki, a następnie zalanie jej gorącą wodą. Optymalna długość parzenia napoju to 4-5 minut, jednak osoby chcące wzmocnić intensywność jego smaku mogą parzyć ją kilka minut dłużej.
Comments are currently closed.