Jak stosować ksylitol?
Został odkryty przez przypadek w trakcie trwania II wojny światowej przez Finlandię, znajdującą się w głębokim kryzysie gospodarczym w związku z wojną z ZSRR. Poszukiwano wówczas alternatywnych środków słodzących i odkryto ksylitol, popularny i zdrowy zamiennik dla białego cukru.
Dla diabetyków i dla dzieci
Pozyskiwany z kory brzozowej środek słodzący nie jest cukrem, choć tak smakuje. Z chemicznego punktu widzenia jest to alkohol cukrowy, dzięki czemu jego metabolizm przebiega zupełnie inaczej niż w przypadku cukrów. Dzięki temu jest to środek słodzący w pełni bezpieczny dla diabetyków oraz osób cierpiących na insulinooporność.
Dodatkową zaletą ksylitolu jest fakt, że bakterie bytujące w jamie ustnej nie są w staniej przerobić go na kwas, dzięki czemu pomaga w profilaktyce próchnicy. Jest również odporny na działanie wysokich temperatur, dzięki czemu dodany do domowych konfitur z pewnością zachowa swoje właściwości, podobnie w przypadku ciast czy deserów wymagających obróbki termicznej.
Naturalny probiotyk
Ten środek słodzący pozyskiwany z kory brzozy to prebiotyk, który wspomaga prawidłową pracę układu immunologicznego, a także wspiera funkcjonowanie jelit. Sprawdzi się również u osób z problemami trawiennymi.
Ksylitol znajdzie również zastosowanie w kuchni osób na diecie: zawiera aż 40% mniej kalorii niż zwykły cukier, a jest podobnie słodki, dzięki czemu nie musisz rezygnować z ulubionej, słodzonej kawy, gdy chcesz zrzucić zbędne kilogramy. Również zjedzenie od czasu do czasu deseru z ksylitolem z pewnością nie wpłynie negatywnie na odchudzanie.
Comments are currently closed.