Bezkofeinowe alternatywy. Herbaty owocowe
Kofeina to tak powszechny stymulant, że mało kto traktuje poważnie jej wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego czy potencjał uzależniający. Amatorzy kawy cenią sobie jej działanie pobudzające, podnoszące ciśnienie i wyostrzające myśli.
Nie można jednak zaprzeczyć, że podobnie, jak w przypadku innych używek, o wpływie kofeiny na zdrowie decyduje umiar w jej stosowaniu. Przy uwzględnianiu optymalnych dobowych dawek kofeiny dla siebie należy wziąć pod uwagę także bardziej niewinne jej źródło – zwykłą, czarną herbatę.
Co zamiast czarnej herbaty?
Wszyscy, którzy z jakichkolwiek względów pragną ograniczyć spożywanie kofeiny, skorzystają na zamianie bogatych w nią napojów na inne. Tu na szczególną uwagę zasługują herbaty owocowe.
Herbaty, w których składzie znajduje się susz owocowy, czasem także zioła oraz przyprawy, to nie tylko smaczny sposób na codzienne nawodnienie organizmu. Posiadają też całą gamę prozdrowotnych właściwości, jak wysoka zawartość witamin. Herbatami owocowymi – zwłaszcza z dodatkiem ziół – z powodzeniem można wspomagać leczenie powszechnych dolegliwości, jak przeziębienie, infekcja gardła czy przemęczenie.
Dlaczego warto ograniczyć czarną herbatę?
Czarna herbata to napój kofeinowy, po który większość społeczeństwa sięga przynajmniej 2 razy dziennie. Zawartość tego środka w kubku herbaty zależy od sposobu przyrządzania, a także od gatunku liści, ale może dochodzić nawet do kilkudziesięciu miligramów.
Zalecana dobowa dawka kofeiny u dorosłych powinna się mieścić w granicach 250 mg, jednak herbatę codziennie piją także dzieci, u których ta dawka będzie mniejsza. Z tego względu dobrym rozwiązaniem jest wybieranie innych napojów, które – choć pozbawione działania stymulacyjnego – mają szansę przynieść organizmowi trwalsze i bardziej długofalowe korzyści.
Comments are currently closed.