Miód nektarowo- spadziowy: czyli las i łąka
Natura jest na tyle doskonała, że potrafiła połączyć, z pozoru nie pasujące właściwie do siebie elementy. I tak kot i pies żyją w jednych gospodarstwach, człowiek zdobywa wielkie góry, a do najlepszych miodów świata można zaliczyć miód nektarowo-spadziowy. W ten sposób właśnie został połączony las z łąką- za pomocą spadzi iglastej oraz nektaru kwiatowego, z drobnym jedynie udziałem człowieka.
Miód nektarowo-spadziowy jest wyjątkowy pod wieloma względami. Jednych urzeka jego zapach- delikatnie korzenny, przywodzący na myśl las, inni zachwycają się jego walorami smakowymi- gorzko-słodką nutą, a jeszcze następni uwielbiają jego kolor- brunatno-brązowy.
Ten rodzaj miodu jest zarezerwowany dla wybranych smakoszy i osób oczekujących nieoczywistego smaku. Jednak poza walorami smakowymi miód nektarowo-spadziowy posiada także ogromną gamę walorów zdrowotnych. Jak każdy miód, dzięki działaniu anywirusowemu oraz antybakteryjnemu wspomaga odporność organizmu, a do tego poprawia krążenie i wydolność płuc a także pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Co więcej świetnie sprawdza się po wyczerpaniu fizycznym czy psychicznym.
Warto także zwrócić uwagę na cenę miodu nektarowo-spadziowego, gdyż naturalne miody nie są bardzo drogie i nawet kupując naturalne, prosto z pasiek od pszczelarzy nie trzeba wydawać fortuny. Cena za duży słoik litrowy waha się w granicach 30-40 złotych, w zależności u kogo miód jest kupowany.
Comments are currently closed.