Miód lipowy – niezbędnik w chorobie
W wyniku przetwarzania przez pszczoły nektaru lipowego powstaje jeden z najlepszych pod względem smakowym i z najbogatszych, jeżeli chodzi o pozytywne właściwości, produktów – miód lipowy. Regularnie spożywanie tego miodu w znaczącym stopniu wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga organizm, dlatego też jest zalecane szczególnie w okresie wzmożonych zachorowań, jak jesień czy wczesna wiosna.
Ogrom właściwości
O słynnych właściwościach leczniczych miodu lipowego mówią wszyscy jego zwolennicy. Zalecany jest przede wszystkim osobom, które cierpią na choroby układu krążenia czy serca. Dodatkowo warto wspomnieć, że działa on moczopędnie, co jest przydatne w sytuacji, gdy mamy problemy z nerkami. Warto wspomnieć również o rozkurczającym i uspokajającym działaniu. Miodem lipowym powinny zainteresować się także osoby cierpiące na cukrzycę niezależną od insuliny.
Gdzie stosować miód lipowy?
Dodanie miodu lipowego do herbaty bądź mleka to najpopularniejszy sposób jego spożywania. Warto jednak pamiętać o tym, że dodanie go do gorącego płynu spowoduje, że zniszczeniu ulegną jego prozdrowotne właściwości. Wiele gospodyń używa go także jako naturalnego słodziwa, również podczas pieczenia. Dla osób, które uwielbiają słodycze a starają się walczyć z nadprogramowymi kilogramami, poleca się spożywanie miodu lipowego. Charakterystyczny smak i zapach miodu to cechy, dzięki którym można rozpoznać prawdziwy miód lipowy.
Comments are currently closed.