Kurkuma i jej właściwości antynowotworowe
Właściwości zdrowotne kurkumy znane są od stuleci, a na jej niezwykle cennym zastosowaniu w medycynie naturalnej szerzej poznali się już wieki temu Azjaci. W obecnych nam czasach trwają badania nad dobroczynnymi właściwościami kurkumy, a ich wyniki wciąż zadziwiają współczesną medycynę.
Kurkuma i jej właściwości antynowotworowe
Kurkuma, dzięki swojemu niezwykle cennemu składnikowi, kurkuminie, posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwuteniające, a dodatkowo odkryto, iż można być pomocna w zapobieganiu i leczeniu chorób nowotworowych, m.in.: raka płuca, skóry, jamy ustnej, głowy i szyi, przełyku, wątroby, żołądka, trzustki, jelita cienkiego, okrężnicy, prostaty, pęcherza moczowego, gruczoły piersiowego, szyjki macicy oraz chłoniaków.
Przeprowadzono badania na zwierzętach chorujących na raka skóry i wykazały one, iż kurkuma zmniejszyła wielkość guzów o trzydzieści procent, natomiast częstotliwość występowania nowotworów zmniejszyła się o osiemdziesiąt siedem procent w porównaniu z kontrolną grupą zwierząt.
Inne badania przeprowadzone u pacjentów z polipami jelita w stadium przedrakowym, którym przez pół roku podawano kurkumę wykazały, iż liczba polipów na jelitach spadła średnio o sześćdziesiąt procent, natomiast rozmiary zmniejszyły się o połowę!
Kolejne badania nad kurkumą wykazały u myszy z rakiem piersi, iż podawanie jej kurkumy zapobiegło przerzutom do płuc.
To chyba wystarczająco przekonujące dane, by skłonić nas do wprowadzenia kurkumy do naszej diety na stałe.
Comments are currently closed.