Kulinarne i lecznicze zastosowanie kardamonu
Otwarcie na świat sprawiło, że do Polski zaczęto sprowadzać wiele przypraw, które wcześniej nie były znane i stosowane. Jedną z nich jest kardamon.
Co to jest kardamon?
To roślina pochodząca z Indii. Jest byliną jednoroczną osiągającą wysokość nawet 5 m. Zastosowanie mają całe strąki lub nasiona (cale lub zmielone).
Korzenny smak i oryginalny aromat kardamonu sprawiają, że obok szafranu jest to najdroższa przyprawa świata. Jest kilka odmian kardamonu uprawianych również poza Indiami. Najlepszy i najdroższy jest kardamon malabarski, najbardziej popularny i tańszy jest kardamon nepalski.
Kulinarne zastosowanie kardamonu
Przyprawa ta ma zastosowanie przede wszystkim w daniach pochodzenia azjatyckiego, których podstawą jest ryż, baranina, wołowina, ryby, owoce morza, warzywa.
Na Bliskim Wschodzie kardamon dodawany jest do kawy i herbaty, jako dodatek podnoszący walory smakowe i aromatyczne (zobacz mielony kardamon na Kraina Herbaty).
Kardamon dodawany jest nie tylko do potraw wytrawnych. Znalazł zastosowanie także jako przyprawa do ciast, deserów i słodkich napojów alkoholowych. Doskonale komponuje się z imbirem i cynamonem.
Właściwości lecznicze kardamonu
Badania nad właściwościami zdrowotnymi kardamonu trwają od niedawna, ale niektóre z nich znane są od wieków. Starożytni Egipcjanie stosowali go do higieny jamy ustnej, Indianie na choroby trawienne, Chińczycy do oczyszczania organizmu z toksyn. Znacznie poprawia siły odpornościowe organizmu. Zdecydowanie warto więc włączyć kardamon do zestawu przypraw stosowanych w naszej kuchni.
Comments are currently closed.