Herbata zielona sencha – właściwości i sposób przygotowania
Od dawna znane są zbawienne właściwości japońskiej herbaty sencha na organizm człowieka. Oto przykładowe skutki jej spożywania:
– wspomaga trawienie, przede wszystkim, gdy pijemy ją po posiłku,
– zawiera przeciwutleniacze, jak tanina i katechina, dzięki którym z organizmu usuwane są wolne rodniki, które mogą powodować nowotwory,
– wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu nie atakują nas częste schorzenia,
– spowalnia proces starzenia,
– polecana jest osobom cierpiącym na cukrzycę z powodu zawartej w sobie goryczki, która powoduje, iż cukier we krwi nie wzrasta,
– pobudza apetyt, dlatego polecana jest niejadkom – warto pić ją z tego powodu przed posiłkiem,
– działa wspomagająco podczas zrzucania zbędnych kilogramów, ponieważ przyczynia się do zredukowania tkanki tłuszczowej, dzięki polifenolom, które zwiększają proces przemiany tłuszczu w energię i tym samym pozwala nam ona systematycznie tracić na wadze.
Japońska sencha jest niezwykle łatwa w przygotowaniu. Zalewamy ją gorącą wodą o temperaturze od 65 do 70 stopni Celsjusza. Poleca się ją pić po spożyciu posiłków, by wspomóc proces trawienia lub podawać na zimno, gdyż jest wspaniałym napojem orzeźwiającym.
Comments are currently closed.