Herbata Rooibos – zdrowie i energia
W świecie herbaty znajdujemy wiele odmian i gatunków. Herbaty świata mają różne właściwości, jednak smakowo i kolorystyczne na szczególną uwagę zasługuje rooibos – herbata z czerwonokrzewu. Przyjrzyjmy się bliżej, jakie możliwości niesie za sobą herbata życia.
Jak powstaje Rooibos?
Herbata rooibos to odpowiednio uprawione, sfermentowane i wysuszone liście czerwonokrzewu afrykańskiego. Najwięcej upraw mieści się w RPA. Dostępny w Polsce sklep z herbatą oferuje najczęściej rooibos z aromatem waniliowym bądź miodowym.
Bezkofeinowa i bezpieczna
Rooibos to gatunek wyjątkowo polecany kobietom w ciąży oraz dzieciom. Nie zawiera kofeiny, jest delikatna dla żołądka. Podawanie delikatnej herbatki rooibos pomoże zwalczyć kolkę i dolegliwości żołądkowe u niemowląt, a także w dolegliwościach związanych z kamicą nerkową czy cukrzycą.
Czerwony napar młodości
Herbata rooibos wyróżnia się wśród herbat świata dużą ilością polifenoli, kwercytyny i bioflawonoidów. Regularne picie naparu wzmacnia nasz układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie (uwaga – może nawet wpływać na działanie leków) i przeciwnowotworowo. Herbata wykazuje też dobry wpływ na naszą cerę i młody wygląd. Jest polecana m. in. przy alergiach skórnych i problemach dermatologicznych.
Comments are currently closed.