Herbata jaśminowa nie tylko dla arystokracji
Herbata jaśminowa jest jednym z najsłynniejszych naparów pekińskich, który na szczęście zyskuje coraz większą popularność również w Polsce. Wyróżnia się kila rodzajów jaśminu, jednakże herbata jaśminowa otrzymywana jest z jaśminu wielkolistnego, który może być podstawą naparu bądź dodatkiem do czarnej czy zielonej herbaty. Dlaczego warto zapoznać się ze smakiem herbaty jaśminowej?
Prozdrowotne właściwości w herbatce jaśminowej
Oprócz wyjątkowych walorów makowych, warto sięgać po herbatę jaśminową również ze względu na jej walory zdrowotne. Jednym z nich jest działanie antykancerogenne jaśminu, dzięki zawartości polifenoli. Związki te mają właściwości antyoksydacyjne, czyli redukują ataki wolnych rodników i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Ponadto herbata jaśminowa wspomaga pracę układu krwionośnego, chroni przed zawałem serca, redukuje poziom cholesterolu i wykazuje działanie przeciwstarzeniowe.
Okazuje się, że regularne picie naparów z jaśminu pomaga zachować aktywność umysłową przez długi czas, a do tego uspokaja i relaksuje. Herbata jaśminowa polecana jest także w walce z chorobami infekcyjnymi, jak również do łagodzenia skutków porażeń słonecznych, zapalenia spojówek i skóry. Jaśmin oczyszcza organizm z toksyn, łagodzi ból głowy, poprawia wzrok, usuwa zmęczenie, działa bakteriobójczo o poprawia pracę nerek.
Comments are currently closed.